maanantai 23. joulukuuta 2013

Jouluksi kotiin

Koska meillä on joulu, on aika palata Suomeen viettämään perinteistä joulua yhdessä perheen kanssa. Etelä-Suomessa asteet ovat nollan tuntumassa ja lumet sulamassa, mutta Itä-Suomessa pystyi jopa kävelemään järven lahden päällä. Lumihankea ei kuitenkaan ollut, johon juosta saunasta. Sen sijaan pakastevihta tarjosi tuoksua ja terveyttä joulusaunan lauteilla.
Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella. Kaunis kuusi koristaa jouluista kotiamme, joka on koko konkkaronkan voimin koristeltu.
Jouluna leivotaan, laitetaan ruokaa, lauletaan, tanssitaan, syödään, sukuloidaan ja rupatellaan mukavia monta päivää, niin että tulee ikävä arkidieettiä, liikuntaa, työntekoa ja opiskelua.

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Jouluisia nyyttäreitä

Jouluisen nyyttärikauden ja kestit niin naapureiden, tutkinnon henkilökunnan ja opiskelijoiden, opiskelijakunnan, Lundin kristillisten järjestöjen sekä Malmön kansainvälisen seurakunnan kesken ja jouluisten tapahtumien, kuten Malmön musiikinopiskelijoiden eri orkesterikokoonpanojen konserttien kuin Lucianpäivänkin kuorokonserttien kruunasi ehdottomasti tanskalaisen opiskelutoverimme leivonnaispikkujoulut ja vierailu todennäköisesti pohjoismaiden kauneimmilla joulumarkkinoilla, huvipuisto Tivolissa. Melkeinhän joulu on jo ovella, epidemiologian ryhmätyöseminaarit vain ovat edessäpäin ensi viikolla ennen kuin pääsee joulun viettoon.










perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivä

Ulkomailla isänmaallinen olo ja nostalginen suomalaistunne toisinaan pääsee vallalle, etenkin suomalaisina tärkeinä juhlapyhinä, kuten itsenäisyyspäivänä. Kööpenhaminan suomiseuran perinteinen itsenäisyyspäivän juhla Pohjoismaiden Ministerineuvostossa tarjosikin Suomi-ikävään mukavasti lääkettä mielenkiintoisten Suomimuisteloiden ja itsenäisyyspäiväjuhlan katselun merkeissä. Pöydän antimina oli tietenkin karjalanpiirakoita, ruisleipää, puolukkakääretorttua ja mustikkamuffineita ja suomivisassa pääsimme testaamaan Suomitietouttamme. Kauniit puheet, suomikuulumiset ja kaiken kruunaava Tamperetalon presidentin kättely ja konsertti yhdessä toisten suomalaisten kanssa koettuna olivat paras tapa viettää tämä ilta. Kotimatkalla ensi lumen peittämä maailma oli muuttunut puhtoisen valkoiseksi.


sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Adventti ja kolme kuukautta täynnä

Ensimmäisenä adventtina voi virittää mielensä joulun odotukseen, koristella kotia ja tänä vuonna lisämausteen toi Romanian itsenäisyyspäivän juhliminen yhdessä naapureiden kesken katsellen itsenäisyyspäivän paraatia, nautiskellen romanialaista valkoviiniä ja brietä taikinakuoressa. Kyllä kelpaa epidemiologiaa päntätä, kun aihetta juhlaan on jatkuvasti ja kaupunki on jouluisessa juhlapuvussaan houkutellen vähän väliä kirjojen parista kaduille kävelemään. Niin Lund kuin Malmökin ovat täynnä toinen toistaan kauniimpia jouluvalokoristeita. Joulumarkkinat ovat avautuneet jo ensimmäisenä adventtiviikonloppuna ja ovat pullollaan pohjoismaista käsityötä suklaasta ja kynttilöistä terveysöljyihin ja villalapasiin. Lumimyrsky on ensi viikoksi luvattu, varsinkin etelästä matkustaneet opiskelutoverimme odottavat tätä valkoista ihmettä kovin.