sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Ihmiskauppa seis


Ihmiskauppa on järjestäytynyttä rikollisuutta toimintaa. Ihmiskauppa on vakava ihmisoikeusloukkaus. Ihmiskauppa kattaa naisten, lasten ja miesten kuljettamisen ja myymisen hyväksikäyttötarkoituksessa esimerkiksi prostituutioon, pakkotyöhön tai elinten siirtämiseksi. Ihmiskaupparikoksen tunnusmerkit täyttävää hyväksikäyttöä tapahtuu esimerkiksi kotitalouksissa, ravintola- ja rakennusaloilla. Uhri on alistussuhteessa tekijään ja orjuuden kaltaisessa tilanteessa.

Ihmiskauppa on huume- ja asekaupan ohella yleisin kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden muoto, tuottaen YK:n arvion mukaan rikollisjärjestöille vuosittain miljardeja dollareita. Huume- ja asekauppaan verrattuna ihmiskaupan riskit ovat paljon pienemmät ja voitot suuret.

Ihmiskauppa koskettaa kaikkia maailman maita – joko lähtö-, tulo- tai kauttakulkumaana. YKn arvion mukaan vuosi lähes miljoona ihmistä joutuu
kansainvälisen ihmiskaupan uhriksi. Arviolta yli 90%ssa tapauksista oma perhe myy ja 70 % myyjistä on naisia. Noin 65–75 % ihmiskaupan uhreista on naisia.

Seksuaaliseen hyväksikäyttöön tähtäävä nais- ja tyttökauppa on maailmanlaajuisen ihmiskaupan yleisin muoto. Naiskauppa on organisoijilleen tuottavaa liiketoimintaa, sillä nainen voidaan ostaa 1250-1500 dollarilla ja myydä 250-350 dollarilla/tunti.

Mekongin alueen naiset elävät murroskautta perinteisen ja modernin elämäntavan välissä. Talouskasvu alueella on ollut nopeaa ja köyhyyttä on onnistuttu kitkemään. Nopea kasvu on kuitenkin johtanut eriarvoistumiseen ja synnyttänyt voimakkaan muuttoliikkeen, jonka sivutuote
on valtava ihmiskauppa. Lähetysseura tukee Mekongin alueella viittä paikalliskumppania heidän ihmiskaupan ja seksuaalisen hyväksikäytön
vastaisessa työssään.

Tänä viikonloppuna opin eskarissa, että onneksi on järjestöjä, jotka tekevät ihmiskaupan vastaista työtä. Lähetysseura esimerkiksi tarjoaa 2 vuoden tukiohjelmia ihmiskaupan uhreille Mekongin joen alueella olevissa 7 maassa, joissa ihmiskaupan esiintyminen on tiheintä maailmassa. Uhrit tarvitsevat psykososiaalista terapiaa, hygieniatietoutta, katastrofiapua, ruokaa, koulutusta, apua papereiden hankkimisessa ja laillisen työsopimuksn laatimisessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti