sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

I Malmö möts vi

Malmössa on suhteessa paikalliseen väestöön suurin ulkomaalaisväestö. Malmö on erittäin vieraanvarainen ja kokenut ulkomaalaisten vastaanottamisessa ja integroimisen avustamisessa. Ruotsin kieltä ja kulttuuria opetetaan ilmaiseksi, maahanmuuttajakeskuksia on paljon ja kansainvälisiä tapahtumia kuten kielikahviloita on ympäri kaupunkia päivittäin. Englannillakin tulee kaupungissa erinomaisesti toimeen sillä puhtaasti englanninkielisiä tapahtumiakin on paljon, mutta kynnys ruotsinkielellä toimimiseen ja ruotsin kielen oppimiseen on tehty mahdollisimman matalaksi.  Malmö högskolanissa on maan ainut maahanmuuttajaopintojen tutkimustutkinto ja erilaisia konferensseja järjestetään, jotta muuallekin maahan voitaisiin jakaa osaamista ja toimintatapoja yhdenmukaistaa maan eri osissa. Eräs paikallisten ja maahanmuuttajien välistä kanssakäymistä lisäävä projekti on Malmön kaupungin jo useamman vuoden ajan pyörittämä ”I Malmö möts vi”. Tässä projektissa maahanmuuttajalle nimetään paikallinen kielikaveri, jonka kanssa maahanmuuttaja voi kehittää kielitaitojaan, tutustua läheisemmin kulttuuriin, historiaan ja kompetensseihin. Ruotsalaiset ja maahanmuuttajat tapaavat vapaaehtoisesti prjektin yhdistävin parein kaupungilla kaksi kertaa kuukaudessa ja tekevät mitä paikalliseen tyyliin kuuluu, käyvät kahvilla ja erilaisissa kulttuuritapahtumissa. Koska kaikki toiminta on vapaaehtoista ja maahanmuuttajia on paljon, jouduin minäkin odottamaan useamman kuukauden omaa kielikaveriani, mutta nyt olemme jo tavanneet muutaman kerran ja vierailleet mm. Tamam Malmön vuositapaamisessa, Romanien kansallispäivän juhlassa ja kielikahvilassa. Och det går bättre varje gång med svensk språk.


maanantai 21. huhtikuuta 2014

Pääsiäinen Romaniassa


Terveisiä keväisestä Romaniasta, jossa puissa on jo lehdet ja moniväriset tulppaanit ja muut kevätkukat koristavat kauniita puistoja ja tienvarsia ja aamuisin saa herätä iloiseen linnunlauluun! Muutaman sateisen ja jopa vuorten rinteiden lumipeitteiden jälkeen pääsimme nauttimaan viimeiset päivät kevätauringon paisteesta soudellen puiston järvellä ja kävellessä puiston rantakatuja. 

Pidennettyyn pääsiäisviikonloppuun on mahtunut niin luonnon ihmeitä tulivuorien ja kauniiden maalaismaisemien muodossa kuin ihmiskätten ihmetöitä kansallistaideaarteiden ja maailman toiseksi suurimman rakennuksen, kommunistien rakentaman parlamenttipalatsin, myötä. Myös kauniista pääsiäiskonsertista, Mooseksesta Siinain vuorella, pääsimme nauttimaan Ateneussa, jonka pyöreän salin seiniä koristava maalaus kuvaa Romanian historian vaiheita. Transilvanian viehättävät vuoristolinnat, mukaan lukien Draculan legendan kulisseina toiminut linna olivat jokaista puuveistoksen kaiverrusta, metallityön tarkkaa mutkaa ja lasikoristeiden yksityiskohtaa myöten pöyristyttävän kauniita. Kommunistien ajasta toipuva vanha kaupunki oli todella pitkällä kunnostustöissä, katukuva oli siisti ja rakennusten julkisivut viehättäviä. Bucharestin lempinimi loistokkaimpina päivinä on esimerkiksi ollut "Pieni Pariisi". Bucharestin suurkaupunki on kasvanut räjähdysmäisesti 2 miljoonan asukkaan keskittymäksi, joka on täynnä ihmisvilinää ja ruuhkaisia autoteitä ja hintataso pääasiallisesti kohtalaisen korkea, mikä osoittaa, että maa on kykenevä kehittymään nopeasti ja kansa on yritteliästä. Paikalliset ovat äärettömän lämminsydämisen vieraanvaraisia ja herkulliset kotiruoat koristavat pöytäämme aikaisesta aamusta yömyöhään. 

Tänä vuonna katolilaiset ja ortodoksit juhlivat pääsiäistä jakaen juhlan ajankohdan samana viikonloppuna ja kirkkoperinteet olivat läsnä jokaisessa päivässä sisältäen muun muassa pitkäperjantain pöydän kolminkertaiset alitukset huipentuen pääsiäisyön messuun kaupungin keskuskukkulalla, patriarkan johtamaan rukoukseen, kauniin kuorolaulun säestykseen ja kynttilän liekkien syttymiseen toiselta toiselle, jonka jälkeen punaisia tuikkuja vilkkui kaikkialla kaupungin kaduilla kaupunkilaisten kiirehtiessä kohti kolmen ruokalajin illallista ja pääsiäispöydän herkkuja, joista moni oli pitäytynyt 2 kuukautta.
Draculan linna
Brownin linna
Pääsiäiskonsertti Ateneussa nimeltä Mooses Siinain vuorella
Tulivuoren laella. 40 vuoteen ovat olleet hiljaisia, mutta vettä pulputtavat koko ajan.
Maailman toiseksi suurin rakennus, Parlamenttipalatsi
Parlamenttipalatsin parvekkeelta näkymä Bucharestin pisimmälle kadulle, jota pidennettiin jotta se olisi pidempi kuin Champs Elysee.
Kadun päässä Bucharestin riemukaari, jonka ansiosta Bucharestia alettiin kutsua pieneksi Pariisiksi.
Pääsiäiskoristeinen kaupunki auringonpaisteessa useamman sateisen päivän päätteeksi.
Kaunista katumaisemaa
Järvikierrokselta Bucharestin suurimmasta puistosta.
Kahvitauolla
Yksi lukuisista kauniista taidemuseoista.
Sunnuntaipäivän paistattelua ja soutelua Bucarestin puistossa.
Sorsaperhe puiston lammella.
Yksi Bucarestin kauniista ortodoksikirkoista.


sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Student union all year long

Year 13/14 is already far and student union is having elections for the next year. Even if the year isn’t over, most of the student activities are, and minds are turned more towards the coming year. This year the MPH section in the student union of MF has been very active for the full year to take forward the feedback from the students and organizing social student activities, such as wonderful study visits all around Sweden and Copenhagen.

This year has been very productive in terms of creating networks with other international health master students in Sweden. Deepening partnership between the universities and their student unions has had a very positive start and in future this already flourishing linkage will hopefully continue strengthening. Study visits to Uppsala University and Karolinska Institut were great success and hopefully next semester there will be opportunity for return visit.

Currently for the first time we MPH students are planning our own graduation ceremony with own budget, which unifies the customs under Medical Faculty. MPH program has became better integrated to Faculty and student union, thanks to our active student members in different committees and this has increased transparency and involvement in decision making. Next year we will continue representing actively our program and deepen our cooperation at all levels.


Overall, the MPH program has been very innovative and positive even for many major improvements in our program throughout the year and implementing improvements has been continuous.

Almost all members of MPH-UR 13-14
Student rights seminar
 Visit to ECDC together with students from Karolinska Institut
Nice beginning for chair collaboration
Visit to Uppsala University and tour around the city

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Pikavisiitti Maltalle

Terveystaloustieteen kurssin päätteeksi tarjoutui minulle ainutlaatuinen tilaisuus vierailla viehättävässä Maltan saarivaltiossa keskellä Välimerta. Lyhyt kahden yön viikonloppuvierailu tarjosi nopean pintaraapaisun maan kiehtovaan historiaan ja kauniisiin maisemiin vaikka aikaa olikin rajallisesti ja ehti vain pääsaarta kiertää. Metsikköä, rantakallioita, hiekkarantoja, peltoja ja pensaikkomaista maaseutua tyli kaikkia nähtyä. Ilma oli keväisen lämmin ja leudohko ja aurinkokin kurkki välillä pilvien raosta vaikka merituuli vähän viilensikin ilmaa.

Malta on Euroopan tiheimmin asuttu maa, talot tiiviisti vierivieressä ja kadut Euroopan kapeimpia. Ruoassa on paljon välimeren vaikutteita ja paikallinen herkku on jänis ja erilaiset kalalajit. Paljon öljyssä valmistettuja uppopaistettuja ruokia on myös paljon erilaisin liha- ja kasvistäyttein. Tämä on huono yhdistelmä kun Maltassa harrastetaan kaikista vähiten liikuntaa koko Euroopassa.

Maltalla on sotaisa historia ja Malta on ollut milloin italialaisten, roomalaisten, foinikialaisten, kreikkalaisten, arabialaisten, ranskalaisten ja englantilaisten alaisuudessa. Kaikki siirtomaaisännät jättivät jotakin perinnöksi, joko viljelyslajeja- ja taitoa, kieltä, kulttuuria, uskontoa, linnoitusrakennuksia, akvedukteja ja kalkkikivikaupunkeja. Saarella on taktinen sijainti, joka on lisännyt kiinnostusta omistaa ja hallita vuorotellen eri herroille. Paavalinkin vierailu saarelle on talletettu Raamatun sivuille. Tänä päivänä 98% asukkaista kuuluu katoliseen kirkkoon ja tämä näkyy katukuvassa vahvasti oven pieliin joka puolella upotettina ikoneina ja useita kadunkulmia koristavina  uskonnollisina patsaina. Ottomaanien valtakunnan leviäminenkin Eurooppaan katkesi ratkaisevasti Maltan linnoituksiin. Toisen maailmansodan aikaan saarta pommitettiin kaikista raskaimmin koko maailmassa ja sodan päätyttyä kansalaisille myönnettiin mitali sitkeydestä. Malta on ollut itsenäinen jo vuodesta 1964.


Merkittävimmät luonnonvarat ovat kalkkikivi, suola, elektroniikka ja telakkateollisuuden tuotteet. Saari on erittäin turistiystävällinen ja siksi suosittu turistikohde. Kalkkikivikaupunkeja restauroidaan jatkuvasti ja uusia osia avataan turisteille, mutta vielä on kokonaisia kaupunkejakin suljettuina. Monta linnoitusta ja kaupunkia pääsin kuitenkin näkemään niin sisältä kuin ulkoa.