Viimeisin viikkoni kuluneen kahden kuukauden aikana ruotsalaisen kulttuurin ja globaalin kansanterveyden opintojen keskellä on herättänyt pohtimaan niin kvalitatiivisien tutkimusmetodien teorioiden rakentamista, ruotsin kieliopin sanajärjestyksiä kuin terveydenhuollon kehittämishaasteita. Tänään esimerkiksi kokosimme tiedekunnan opiskelijoita katsomaan Médecins Sans Frontier - dokumenttia ja keskustelemaan auttamisjärjestöjen työskentelyssä poliittisesti kriisiytyneissä olosuhteissa, jonne ei moni mielellään hakeudu töihin, taloudellisten haasteiden johtamisesta henkisesti ja fyysisesti erittäin vaativiin työskentelyolosuhteisiin, ja auttamistyön jatkuvasta tarpeesta köyhyyden, sotien ja levottomuuksien keskellä. Kyseinen järjestö on länsimainen -kuten moni muu auttamisjärjestö - ja työntekijät myös ja kielimuurit, kulttuurien erilaisuus ja väliaikaisena vierailijana toimimisen tunne tuovat oman lisämausteensa heille, jotka pyrkivät tuomaan apua sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Jokapäiväinen ajatus pyörii mielessä, miten parhaiten tavoittaa ne, joilla on hätä ja miten parhaiten rakentaa yhteiskuntaa paremmaksi.
Kaksi kuukautta on kulunut pitkälti myös ryhmätyöskentelyn parissa yhdessä monikulttuurisen luokkamme kanssa ja parhaillaan arvioimme kvalitatiivisien tutkimuksien laatuja, mietimme tutkimusmetodien luovia käyttömahdollisuuksia ja jopa harjoittelemme laadullisen tutkimuksen elementtejä oman ryhmätutkimussuunnitelman laatimisella. Ajatuksena on alkaa myös miettimään omia graduaiheita, pätevöityä kvalitatiivisen tutkimuksen laatijaksi ja harkita edistyneiden kvalitatiivisien tutkimusmetodien lisäopintoja seuraavalla lukukaudella. Olemme perustaneet samoja opintoja tekevien naapureiden kanssa pienen opintopiirin, jonka kanssa kokoonnumme laittamaan ruokaa ja kyselemään ja keskustelemaan laadullisista tutkimusanalyyseista, tiedonkeruumenetelmistä ja teorioiden rakentamisesta ja määritelmistä.
Ruotsi harjoittaa muiden pohjoismaiden tavoin aktiivista maahanmuuttajien integrointipolitiikkaa. Pohjoismaiden kansalaiselle maahan muuttaminen on jo kiitettävän mutkatonta ja erittäin kiitollinen olen ilmaisesta korkeakoulutuksesta, mutta lisäksi ilmaisten kielikurssien tarjoaminen (tällä viikolla alkoi tunnit työväenopistolla, jes!) ja sosiaali- ja terveyshuollon järjestelmään jäseneksi liittäminen ovat äärettömän arvokkaita asioita. Olen entistä vakuuttuneempi ihmisoikeuksista terveyteen ja koulutukseen, ja epäkohdasta että maailmassa liian moni on niitä vailla.
Syksy on värjännyt luonnon ja sadonkorjuuherkut ovat tämän sesongin ihanimpia harrastuksia. Amerikkalaiset kurpitsaruoat ja leivonnaiset ovat täyttäneet keittiöitä jo useamman viikon ajan. Tässä kuva kampuksen viereisestä puistosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti