torstai 3. lokakuuta 2013

Ensimmäinen kurssi ohi

Ensimmäinen globaalin kansanterveyden kurssi loppui tänään. Viisi viikkoa pienryhmäkeskusteluja, luentoja, akateemisen kirjoittamisen ohjausta, ryhmäpaneeleita ja kansanterveydellisen kirjallisuuskatsauksen kirjoittamista ovat antaneet kunnon lähtölaukauksen opiskelulle Lundin yliopistossa. Olemme tutkineet koko maailman väestön terveydentilaa, siihen vaikuttavia syitä ja mahdollisuuksia parantaa terveyttä. Opettajamme ovat olleet erittäin innostuneita ja innostavia, kansanterveydelle sydämensä menettäneitä, joista on ollut suureksi inspiraatioksi. Maisteritason opinnot ovat vaatineet syvällistä keskittymistä ja todellista paneutumista ja onneksi CRC tarjoaa 24/7 kulkuluvat ja kaupunginkirjastokin on joka päivä auki. Niin koulun kuin kaupungin kirjastossa vietettyjen tuntien jälkeen tapasimme tällä viikolla vaihteen vuoksi pienryhmämmekanssa myös koko Ruotsin yhdessä kolmesta Starbucksista kurpitsamakulatten ja Global Fundin keskustelujen parissa. Sesonkimakua olikin jo ehditty odottamaan. Amerikkalainen naapurimme Amanda on saanut meidät täysin vakuuttuneiksi, että kurpitsa on yksi monipuolisimmista vihanneksista, josta voi kehitellä reseptejä loputtomiin. Kaiken kukkuraksi myyvät torilla pilkkahintaan.


Opiskelun laadukkuus on toistaiseksi ollut erittäin iloinen yllätys. Ruotsissa ollaan erittäin akateemisia, tutkimusorientoituneita ja organisoituja. Enemmänkin kuin Suomessa, sillä täällä suuremmat opiskelijamäärät mahdollistavat isomman mittakaavan organisaation ja pidemmälle viedyt järjestelmät. Jo opiskelukulttuurin, yhdistysten ja sosiaalisten ryhmien runsaslukuisuus avaa enemmän mahdollisuuksia. Korkealuokkainen opetus, opetusvälineet ja mielenkiintoiset aiheet ovat saaneet mut vakuuttuneeksi että olikin jo korkea aika siirtyä ammattikorkeakoulun penkiltä yliopistolle. Tänään ensimmäisen kurssin arviointikeskustelussa oli jonkin verran risuja, mutta huomattavasti enemmän ruusuja ja tunnelma päällisin puolin tyytyväinen. Olemme kiitollisia edeltävälle luokalle, joka tekee valtavasti töitä tutkinto-ohjelman kehittämiseksi. Myös opiskelija-aktiivien keskustelussa tänään kävimme tarkkoja yksityiskohtia myöten kehittämisehdotuksemme tutkintolautakunnalle.

Ei suotta Lundin yliopisto ole Scandinavian paras, maailman yliopistorankkauksessa 67 sijalla oleva yhtä aikaa Euroopan vanhimpia ja modernimpeja oleva yliopisto. Vaikka kyllähän se Helsinginkin ylipistokin siellä jo useampana vuonna ollut, tänä vuonna jopa tuntuvasti parantaen asemaansa. Tutkimusverkostojen, uusien tutkimuskeskusten, kansainvälisten opiskelijoiden ja työntekijöiden maailmanlaajuisten verkostojen myötä yliopisto on todellinen teknologian, tiedon, innovaation ja yrittäjyyden keskus, jossa meitä on kehoitettu jo ensimmäisenä päivänä alkamaan hahmottelemaan vähitellen omaa graduamme. Toissaviikolla yliopistolla järjestettiin Innovation Mind seminaari ja yliopiston kalenteri on joka päivä täynnä mielenkiintoisia vierailijoita ympäri maailmaa. Haasteena on aikataulutus kaikkien mielenkiintoisten asioiden keskellä. 

Ahkerien päivien ja viikkojen jälkeen kokoonnuimme monipäisenä ensimmäisten ja toisten MPH-vuosikurssilaisten kanssa kansainvälisiin nyyttikesteihin CRC:n kattotiloihin auringonlaskun säteiden ulottuville ja yli kaupungin katonharjojen näkymien tasolle. Lempibiisien musalistan ja ryhmäleikkien tahdissa iltapäivän mittainen loma tuntui pidemmältä mitä oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti