perjantai 22. maaliskuuta 2013

Psykiatriaa, sisätauteja ja synnytysvuodeosasto


Päivät ovat olleet työn täyteisiä viime aikoina Alkaa olla joka viikko tenttejä koulussa, mHealth online kurssi rullaa eteenpäin ja yritän pitää tiimiä kasassa ja sairaalassa riittää työtä loputtomiin. Olen nyt tutustunut synnytysvuodeosastoon, naisten sisätautiosastoon ja psykiatriseen sairaalaan.

Olosuhteet psykiatrisessa sairaalassa olivat järkyttävät. Potilailla ei oikeastaan ole mitään omaisuutta ja kahdeksan naista nukkuu samoissa huoneissa vieri vieressä olevissä rautasängyissä. Moni ei lähde kivisen sisäpihan ulkopuolelle kerran sisään päästyään. Uskoisin, että näin vain jäävuoren huipun kaikista maassa olevista psykiatrisista potilaista. Psykiatrisia potilaita hoidetaan niillä minimaalisilla resursseilla mitä on ja pääosin he asuvat ilmeisesti perheittensä kotona, sillä maassa on vain kaksi pientä psykiatrista sairaalaa huolehtimassa kaikista psykiatsista tapauksista. Kuria pidetään kirjaimellisesti pampuilla.

Sisätautiosasto koostuu pitkälti HIViin liittyvistä vaivoista, kuten tuberkuloosista, meningiitistä, toksoplasmoosista, syövästä ja pneumoniasta. Potilaat ovat erittäin vakavasti sairaita, sillä he tulevat sairaalaan ollessaan jo erittäin huonossa kunnossa. Suomessa sisätautisastojen potilaiden keski-ikä pyörii huomattavasti korkeammalla kuin Swazimaassa. Mutta kyllä täälläkin painehaavoja löytyy, Osasto oli jaettu sepsikseen, pneumoniaan, tuberkuloosiin, vatsa-vaivoihin sekä sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen. Ennaltaehkäisevä lääkitys on melkeinpä olematonta jälkimmäisiin vaivoihin ja kontrolloimattomien verenpaineiden ja verensokereiden johdosta potilailla on vakavia sydänvaivoja, munuaisvaivoja, laskimosairauksia, hermosto-ongelmia, sokeutta, jne. Eli näkemään pääsee pahimmat sairausasteet kuten röntgenkuvissa puolet rintakehästä peittäviä röntgenkuvia, meningiitin jäykkäniskaisuutta, sarkoomia jne. Swazimaassa on muuten mailman korkeimmat tilastot myös multiresistanteissa tuberkuloosikannoissa. Kaikki tällaiset tapaukset lähetetään erikoistuberkuloosisairaalaan Manzinissa.

Synnytysvuodeosasto avasi puolestaan näkemään, miten rankasta kipulääkkeettömästä synnytyksestä tai leikkauksista toipuvat äidit työnnetään osastolle joko vastasyntyneet vauvat kainalossaan tai erinäisistä syistä johtuen ilman elävää pienokaista vieri viereen käytävät pullollaan olevalle osastolle. Kaikki normiteitse synnyttäneet äidit ilman komplikaatioita pyritään kotiuttamaan vuorokauden sisällä, sillä tilaa tarvitaan uusille tuoreille äideille. Leikkauksista toipuvat ovat vähintään vuorokauden seurannassa kuitenkin. Äidit saavat rutiinisti kaikki Panadolit, raudat ja monivitamiinit, mutta muut lääkärin määräämät lääkkeet pitää itse järjestää sairaalan apteekista tai tarvittaessa kauempaa ja itse täytyy selvitä nousta hakemaan ruoka ruokakärrystä keskikäytävältä. Oletus on, että äidit osaavat saman tien huolehtia vauvastaan ja imettää, noin tunnin opetustuokioita järjestetään joka aamu klo 10 lähinnä yleisellä tasolla vauvanhoidosta ja omasta terveydestä huolehtimisesta. Kaikki vauvat tutkitaan, pestään ja rokotetaan omassa vauvakammarissaan ennen kotiinlähtöä. Jälkitarkastus on äitiys-ja lastenneuvolassa. Lapsi tuodaan sen jälkeen ainoastaan rokotuksille kotiuduttua, muuten lapsen kanssa tullaan lääkärille vain jos lapsi on sairas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti