tiistai 12. helmikuuta 2013

Ensimaistiaisia

Mbabane, Swazimaan lähes 100 000 asukaslukuinen pääkaupunki on ensivaikutelmaltaan lähinnä vuoristoinen, mielenkiintoinen sekoitus yksinkertaisia peltikojuja ja länsimaalaismaisia kauppakatuja, korkein aidoin aidattuja huviloita ja hökkeliasuntoja sekä yllättävän siistihköt kadut ja ihmisiä pukeutumisen perusteella kaikista kansan kerroksista. Kaupoista löytyy kaikkea mitä Euroopassakin.

Swazimaan yliopiston, UNISWAn, terveystieteiden Mbabane kampus oli kuitenkin hyvin kompakti verrattuna esimerkiksi reilun kymmenen kilometrin päässä olevaan monikymmen rakennuksiseen Kwalusenin kampukseen, joka on toinen kolmesta UNISWAn kampuksesta. Henkilökunta, opettajat ja opiskelijat ovat äärettömän ystävällisiä ja olemme paljon keskustelleet Suomen ja Swazimaan eroista ja yhtäläisyyksistä sekä yliopiston palveluista, kurssitarjonnasta, opiskelusta jne. Suomessa käyneitä on löytynyt niin kaupan kassalta, yliopiston opettajistosta kuin sairaalan henkilökunnasta. Yhteistyötä Turun amk:n, Diakin ja Swazimaan kanssa on rakennettu parisen kymmentä vuotta ja vuorotellen matkustettu kumppanuuskohteisiin niin kouluttautumaan ja kouluttamaan kuin projekteja kehittelemään ja ystävyysvierailuja tekemään. Projekti jonka puitteissa minä vaihto-opiskeluani suoritan on Cimon North South South Higher Education Institution Network Programme http://www.cimo.fi/ohjelmat/north-south-south

Manzini on lähes saman kokoinen kuin Mbabane ja yhtä vilkas niin päiväs- kuin yöaikaan. Asuntolat kaikkialla yksinkertaiset, mutta kaikkea löytyy, mitä tarvitseekin ja pieni vaatimattomuus vain romantisoi tunnelmaa. Valtavat kirjastot ovat täynnä aikaisemmin vapaaehtoisena toimineiden jättämiä kirjoja varmaan yli sadan vuoden ajalta. Työtä ovat tulleet aina jatkamaan uusia vapaaehtoisia siitä mihin edelliset ovat jääneet. Manzini Youth Caren vapaaehtoiset toivottivat meidät suomalaiset rattoisasti ensimmäisenä iltana yhteisellä illanvietolla ja pinaatti-sienilasagnella herkuttelulla tervetulleeksi. Myös sairaalassa on autettu alkuun ja Sister Magagulan kanssa voisi unohtua juttelemaan loputtomiin.

Swazimaassa koulutetaan sairaanhoitajia paitsi yliopistosta, myös parin vuoden ajan on koulutettu USA:n  Nazarene yliopiston Swazimaan kampuksella. Tapasin tänään johtavan opettajan Kevinin, joka kertoi mielenkiintoisia kertomuksia ja mielellään jakoi tietojaan, joista tässä higlighteja:

Vallassa Swazimaassa on kuningas Mswati 3.  Kuningas peri kruunun isältään, jolla oli 73 vaimoa. Ajatuksena on, että kansan yhtenäisyyttä tukee, että kuningas nai vaimon jokaisesta klaanista (mutta klaaneja on vähemmän kuin 73). Kuninkaan piti olla vaimon ainut poika, ja valinnan teki hallitus. Kuningataräiti on edelleen elossa ja molempien valokuvat ovat löytyneet esim tullin, guest housemme Cathmar Cottagen, yliopiston ja erään ravintolan seinältä.

Maassa julkaistaan kahta sanomalehteä, joista toinen on kuninkaallinen sanomalehti ja jotka ovat mielenkiintoista, mutta surullista luettavaa. Erittäin paljon kampanjoidaan lehdessä AIDSia vastaan. Samoin kuin kaduilla. Usein julkisista vessoista löytyy kondomisäiliöitä. AIDS työtä tekeviä organisaatioita on valtavasti ja kaikkialla törmää aiheeseen. AIDS-ongelma on syvällä kulttuurissa ja tauti jatkaa edelleen leviämistään. Pahimpia ongelman aiheuttajia ovat Sugar Daddyt, insesti ja ylipäätään kaikki mitä tapahtuu kodeissa ja joista ei kuuluisi puhua kotien ulkopuolella, yhtäaikainen moniavioisuus-verkosto, AIDS-lääkkeitä syömättömät äidit, jotka synnyttävät lapsia, joista neljäsosasta puolet saavat tartunnan ja tauti puhkeaa jossakin vaiheessa. Odotan mielenkiinnolla, mitä yliopistolla puhutaan aiheesta.

Moniavioisuus on edelleen hyvin yleistä ja mies voi olla vaimojaan kymmeniä vuosia vanhempi. Myötäjäisinä toimivat vieläkin lehmät. Nykynuoret kuitenkin alkavat vähitellen rohkaistua haastamaan perinteisiä swazimaalaisia avioliittokäytänteitä ja ikävuosigäppiä. Modernia ja länsimaista tapaa astua avioliittoon vain yhden puolison kanssa kutsutaan ''White Weddingiksi''.

Ai niin, ja ensimmäinen scorpioni bongattu:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti