torstai 28. helmikuuta 2013

Miten HIV-positiivisia lapsia autetaan?


Vuonna 2006 ensin Mbabanessa aloittanut ja 2009-2010 Manzinin ja Hlatikulun satelliittiklinikoihin laajentunut Bailor International Pediatric AIDS initiative, BIPAI, on laajin pediatrista ARV-hoitoa tarjoava järjestö. Heillä on 5000 jäsenen asiakaskunta ja on arvioitu, että 40 % kaikista ARV-hoitoa käyttävistä alle 18-vuotiaista lapsista on BIPAIn asiakkaina. Kaikkia lapsia ei ole vielä löydetty ja siksi suunnitellaan etsivien kotikäyntien organisoimista. Klinikoilla työskentelee HIVhen erikoistuneita lääkäreitä, sairaanhoitajia ja avustajia, ja minulla oli kahden päivän ajan tilaisuus tutustua heidän työhönsä erinomaisessa ohjauksessa.

BIPAIN klinikoilla tutkitaan lapsen kasvua ja kehitystä, diagnosoidaan HIV-vaihe, monitoroidaan hoitoon sitoutuminen laskemalla tabletteja, tarjotaan rokotuksia, ravitsemusapua ja terveyskasvatusta, seulotaan muita oheissairauksia kuten tuberkuloosia ja ennen kaikkea tarjotaan psykososiaalista tukea. Minuun teki vaikutuksen, kuinka BIPAIn tähtäimenä on, että lapsi tietää oman HIV POS statuksensa ja ymmärtää mitä se tarkoittaa sekä miksi pitää syödä ARV-tabletteja ja miten ne toimivat elimistössä. HIVhen liittyy vahva stigma ja usein lapset kieltäytyvät hyväksymästä tilannettaan ja eivät ymmärrä miksi joka aamu ja ilta pitää ottaa tabletteja tai eivät muista ottaa niitä, jos terveydentila on vakaa ja ei ole akuutteja terveysongelmia. Hoidon laiminlyöminen kostautuu nopeasti kun muutenkin HIV etenee elimistössä lapsilla erittäin nopeasti ja lääkkeisiin liittyy paljon ikäviä sivuvaikutuksia.

Potilaiden tarinat ovat äärettömän surullisia. Moni kroonisen HIV-tilan kanssa elävä kärsii myös taloudellisista haasteista, läheisten menettämisestä, yksin diagnoosin leiman kantamisesta ja perhekiistoista. Asiakastilanteista luodaankin kiireettömiä ja keskustelevia ja niin teineille, kuin nuoremmille lapsille tarjotaan klubitoimintaa ja aikuisille vanhemmuuskasvatusta. Myös kotikäyntejä erityistukea tarvitseville järjestetään.

Tässä kuva joka päiväisestä terveyskasvatustilaisuudesta vastaanottoaulasta:

Vastaanotolle saapui myös El Roi orpokodin sairaanhoitaja, jolla oli mukanaan 27  alle 2 -vuotiaan  lapsen terveystietokansio. Alle vuodessa 40 paikkainen orpokoti on jo yli puolillaan. Tässä linkkejä, joiden takaa selviää tarkemmin orpokodin koskettava historia http://www.agriview.com/feature/farmlife/bratz-family-called-to-help-africa-s-aids-orphans/article_b25cb312-c136-11e1-85ad-0019bb2963f4.html 
http://www.sleepersinswazi.com/2012/05/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti