lauantai 23. helmikuuta 2013

Tie, totuus, elämä


Oltiin tänään molemmat diakoniaa opiskelevat Diakin vaihtarit Swazimaan Luterilaisen kirkon talouskomitean ensimmäisessä neljästä vuosittaisesta kokoontumisesta. Talouskomiteaa johtaa business alan asiantuntija ensimmäistä kauttaan ja tämä on osa Swazimaan Luterilaisen kirkon rakenneuudistusta, sillä aikaisemmin virassa on toiminut pappi. Tällä hetkellä papit nähdään vahvemmin hengellisinä johtajina, joita kyllä on jäseninä komiteassa myös. Organisaatiossa ylinpänä elimenä on kuitenkin papiston Diocese ja Swazimaan oma piispa, jotka toimivat Etelä-Afrikan Luterilaisen kirkon sateenvarjon alla.

Kiinnostusta aloittaa yhteistyö Suomen Luterilaisen kirkon kanssa löytyy valtavasti. Luterilaisella kirkolla Swazimaassa on 6 parish-seurakuntaa, joiden alla toimii lukuisia congregation-seurakuntia ja unelma on tällä hetkellä rakentaa hostelli opiskelijoille sekä aloittaa maatalouskoulu ja jokaisessa seurakunnassa oma esikoulu.

Luterilaisen kirkon jäsenmäärä vaihtelee paljon, sillä esimerkiksi karismaattisiin kristillisiin liikkeisiin siirtyy jatkuvasti väkeä. Seurakuntaan liitytään aina kokonaisena perheenä ja siten esimerkiksi yksi pienimmistä congregation-seurakunnista köyhällä maaseutualueella koostuu neljästä perheestä. Seurakuntalaisia kannustetaan kuitenkin tekemään itse päätös kirkkoon kuulumisesta ja seurakunnan tilaisuuksiin osallistumisesta, sillä samoin kuin kirkkoon liitytään perhekuntana, siitä myös erotaan perhekuntana eli perheen isä tekee päätöksen koko perheen puolesta.

Taloustilanne Swazimaan Luterilaisessa kirkossa on heikko, sillä seurakunnan jäsenten keskuudessa työttömyyttä on paljon kuten muutenkin maassa, tulot perustuvat sunnuntaikolehteihin köyhässä maassa ja jäsenkunnan ikäjakauma on samaa muotoa kuin maan ikärakenne. Lutheran Development Service, josta köyhäin apu järjestetään on vakavissa talousvaikeuksissa.  Tällä hetkellä edes pastoreita ei riitä kaikkialle. Eloa on paljon, mutta työntekijöitä ja resursseja rajallisesti. Diakoniatyön parempaan tulevaisuuuteen kuitenkin uskotaan ja kirkolle on juuri valittu tammikuussa virallisesti ensimmäinen diakoniatyöntekijä. En malta odottaa hänen tapaamistaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti