lauantai 9. helmikuuta 2013

Tulomatkan vaiheita


Odotettu päivä valkeni pakkasen kirpeänä ja lumisena. Seikkailu kutsuu ja lähdön hetki on käsillä. Uusi manner odottaa valloittajaansa. Kupliva jännitys täyttää mielen. Pakkanen vähän viilentää pomppivia ajatuksia.

Yllätyksiä aina mahtuu matkan varrelle. Jos pelkää ettei kaikki suju saumattomasti on parempi jäädä kotiin. Eivät meinanneet päästää lentokoneeseen. Tarvitsivat leimallisen todistuksen, että en aio oleskellä Etelä-Afrikassa kolmea kuukautta kauempaa. Swazimaassa saa re-entry permitill hakea oleskeluoikeutta 6 kuukaudeksi, mutta koska lentoni oli Johannesburgiin ja paluulento yli 3 kuukauden päässä eivät halunneet British Airvawesilla tyytyä vakuutteluihin. Onni on taksit ja salamannopea kv-koordinaattori Kyösti. 5 minuuttia ennen porttien sulkemista rinkka lähti liukuhihnalla kohti ruumaa ja jalat reippaaseen kävelyyn kohti Helsinki-Vantaan kauimmaisimpia lähtöportteja.

Pakkaamiseen aina käyttää kaiken ajan mitä on, oli sitä vähän tai paljon. Ja usein on eniten ikävä tavaroita, jotka eivät mahtuneet mukaan. Mutta kaikki kilot on kuitenkin hyödynnetty, että ei tässä ilmaa kuljeteta. Sivilisaatiota siellä kohteessakin on, ja mistäs sitä voi ennakoida kaikkea. Elämä muuttuisi tylsäksi.

Vuosien unelma on johdattanut minut Diakin vaihto-ohjelman kautta hakeutumaan Swazimaahan viettämään pohjoisen pallon puoliskon kevättä ja eteläisen pallonpuoliskon syksyä 2013, missiona oppia maailmasta, elämästä, ihmisistä ja itsestä, elää, nähdä, tuntea, kokea. Olo on onnellinen ja sekava, ennen kaikkea epätodellinen. Erilaista ja samanlaista on molempia paljon. Ensimmäinen tervetullut erilaisuus -5 asteesta 25 asteen lämpöön vuorokaudessa.

Shuttle-kyydille Johannesburgista Mbabaneen mahtui ainakin hökkelikyliä ja aidattuja lukaaleita, peltoa ja metsikköjä, englantia ja paikallisia kieliä, sadetta ja aurinkoa, hyväkuntoisia ja huonokuntoisia päällystettyjä teitä, tasaista ja vuoristoisempaa maisemaa, monta leimaa passiin ja kyyti kotiovelle. Päällisin puolin vaikuttaa turvalliselta, kun vain tiedostaa mihin aikaan liikkuu ja missä ja että maassa on paljon köyhiä, jotka tarttuvat tilaisuuteen, jos se heille tarjoillaan. Hintataso on keskitasoa Afrikan mittapuulla, Eurooppalaiselle edullista. Valkoihoisina eroitutaan massasta ja saadaan iloisia tervehdyksiä ja mitä kuuluu-kysymyksiä osaksemme.

Suomi-liittymä lakkasi toimimasta Swazimaan rajalla. Mut tavoittaa siis parhaiten muita viestintäkanavia pitkin. Cathmar Cottagen guest housessa saatiin nettiyhteydet toimimaan hyvin.

Täällä on ollut paljon myrskyjä ja ukkosta. Nettiantenniin oli iskenyt salama. Suihkuun ei saa mennä, jos ukkostaa, koska sähköisku voi iskeä läpi. Punainen erittäin rautapitoinen maaperä johtaa hyvin sähköä. Kosteus tiivistyy usvaksi ja märät pyyhkeet kuivavat kauan. Hyttysiä ei ole vielä näkynyt. Pimeä tulee aikaisin ja aamu valkenee varhain. Luontoäänet ympäröivät kaupungissakin.

Vastaanotto Mbabaneen oli lämmin. Pamela, iäkäs, kokenut, avulias, nelisenkymmentä vuotta Swazimaassa asunut yhteyshenkilö oli varannut meille combin Joburgista Mbabaneen, tehnyt majoitusvaraukset ja tulostanut re-entry permitin dokumentit, joita auttoi täyttämäänkin. Isäntäperhe on äärimmäisen vieraanvarainen. Mahdotonta olla viihtymättä.


1 kommentti:

  1. Voi Suvi! Taas sä oot maailmalla (: Siunausta sinne ihan hirveästi! Onneksi Jumala on siellä ihan yhtä lähellä kuin täälläkin.

    VastaaPoista