tiistai 30. huhtikuuta 2013

Lukukauden lopun mielenosoituksia

Jo yhdeksättä päivää (mukaan laskettuna kuninkaan synttäriarkivapaa ja virallinen vapaapäivä lipun päivä) opiskelijat osoittivat aamulla mieltään, vaikka eilen iltapäivällä pidettiin opiskelijakunnan johdolla kokous, jossa yhteisesti päätettiin palata tunneille ja iltapäivän tunnit jopa pidettiin. Vaikka yliopiston johto on kirjallisesti ilmoittanut valtion tämän kuun opiskelijatukien edelleen siirtämisestä opiskelijoiden tileille, ei pankki vielä ole rahoja siirtänyt ja on nostanut kulukorvauksia. Yliopiston sääntöjen mukaan kahden päivän mielenosoituksesta johtuva kampuksen sulkeminen ei kuitenkaan ole vielä onneksi tapahtunut. Olemme menettäneet luentoja, joita ei korvata uusilla luennoilla ja tentit ovat siirtyneet lopputenttien lukulomalle. Vappupäivänäkin on tiedossa luentoja ja ryhmätöiden esittämistä. Mieltä osoittavat opiskelijat oikeasti fyysisesti tulevat luokkiin ja tänäkin aamuna veivät paperit tenttejä kirjoittavilta opiskelijoilta ja kuljettivat opiskelijat ulos luokasta. 
Loppujen lopuksi osa opiskelijoista palasi luokkiin, mutta yhteisesti päätettiin vielä päivällä siirtää opintoja. Opiskelijat ovat pitkälti sanelleet tehtävien palautusajat ja tenttien tekoajat. Vaikka opettajilla on enemmänkin auktoriteettia kuin Suomessa, he eivät sitä käytä aikataulukysymyksissä vaan sanovat opintojen etenemisen olevan kollektiivisesti opiskelijoiden vastuulla, vaikkakin jokainen kurssi kuitenkin sääntöjen mukaan kattaa kaksi tenttiä, lopputentin, yksilötehtävän ja ryhmäesityksen, ja näissä säännöissä kuitenkin on pysytty toistaiseksi. Opiskelijoita siis yhtä aikaa huolettaa saavatko kurssit suoritetuiksi, sillä kurssin läpäisemättömyys tarkoittaa, että ensi vuonna uudestaan koko kurssi ja opiskelu on kallista, ja yhtä aikaa he vaativat että jokainen sentti on saatava vaikka pitäisi riskeerata mitä. Myös valmistuvat opiskelijat haluavat valmistua tavoiteajassa. 


Sitten säätiedoituksia. Kun aurinko on pilvessä on viileämpää, mutta päivän paistaessa noustaan edelleen hellelukemiin. Viimeaikaisten runsaiden sateiden ja rankkojen sadekuurojen vuoksi kuitenkin on  ympäri Swazimaata jouduttu istuttamaan sateen huuhtelemien maissin siementen tilalle useita kertoja uusia siemeniä. Kaikilla ei ole varaa tähän ja pelätäänkin että talvi tuo tullessaan paljon nälkäisiä Swazimaalaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti